BÖCKER

benita backas-andersson - saldo.jpg

I min tredje bok, en kortroman, med titeln SALDO , som utkom den 9 oktober 2019, beskriver jag hur det kan vara att leva med borrelia.

" Då vi träffades för nitton år sedan visste jag inte vem du var. Jag hade aldrig hört ditt namn men det hade inte många läkare heller. Du gjorde dig hemmastadd i min kropp och vi visste inte hur häftig och lynnig, slug och farlig du kan vara. Du var ökänd för en del men okänd för de flesta. Först låtsades du vara en vanlig förkylning bara. Ingenting att bry sig om. Du spelade oskyldig länge."

Det här är berättelsen om borrelia och om Lennart som på tåget till Kolari funderar över sitt liv. Lennart har skött företagsbokningar under sin tid i arbetslivet. Saldo, visar den skuld eller den tillgång man har. I tågkupén tänker han på sitt liv och på att det är tid att göra saldo.

Med respekt – en bok om den sista resan

De finns på sjukhus, ålderdomshem, församlingar och begravningsbyråer. De är församlingsarbetare, vaktmästare, chaufförer, präster, diakoniarbetare och vårdare – de som sköter om det praktiska arbetet vid dödsfall.

 

Med ljus och jordnära humor beskriver Benita Backas-Andersson sina tankar och känslor under arbetet i dödens närhet. Det kan vara tryggt att veta att arbetet som utförs av begravningsbyråpersonal och andra sköts med respekt för människor, traditioner och religioner. 

 

Benita Backas -Andersson har verkat som företagare inom blomster - och begravningsbranschen i många år. ”Genom möten med människor i sorg har jag fått kraft och förtröstan. Mera än jag kunnat ge. Min önskan är att minska onödiga rädslor och kanske göra livet lättare för någon annan”.

http://www.litorale.fi/

När rädslan vilar - fragment ur en barndom

ISBN 978-952-93-4350-8​

Benita Backas- Andersson har skrivit boken När rädslan vilar – fragment ur en barndom. Den är utgiven på eget förlag. I den låter hon sitt alter ego, Milia, berätta om ett barns upplevelse av utsatthet och hjälplöshet.
Milias far var både fysiskt och psykiskt sargad av kriget.
Benita Backas – Andersson belyser skickligt hur Milia upplever det kaotiska och våldsamma som sker kring henne. Hon lyckas förmedla barnets upplevelsevärld av troskyldighet, känsla inför naturens under, rädslan för utbrott av våld och skräcken inför det obegripliga som sker. Hon skriver om Milias ensamhet och sökande efter tillit och bekräftelse. 
Hon beskriver också hur hon som vuxen konfronteras med föräldrarnas död och alla de motstridiga känslor detta väcker.
I slutet av boken summerar hon sina tankar. Hon skriver att barn är kärleksfulla och lojala och ofta vill skydda sina föräldrar. Barn som växer upp i skräck blir skadade vuxna. Men, noterar hon, skadan kan vändas till kraft. Bli till styrka, ja till och med till välsignelse. En enda trygg vuxen kan vara nog för att ge det osynliga barnet både livslust och hopp. Hon förklarar att hon skrivit boken för att få vuxna att öppna ögonen och att våga se, verkligen se barn som bär alltför tunga bördor. 
Samtals- och symbolterapeut Melita Tulikoura berättar i slutet av boken om terapins gång. Hon har arbetat med flera tekniker. Förutom direkta samtal har drömarbete och målande med akrylfärger och penslar varit effektiva medel för att hämta fram dolt psykiskt material.

Boken har tilldelats pris av Svenska litteratursällskapet i Finland den 5.2.2015

Kun pelko on levolla - hetkiä lapsuudesta
ISBN: 978-952-93-6317-9
Boken När rädslan vilar - översatt till finska av Liisa Ryömä 2015  

 

 

LJUDBÖCKER

När rädslan vilar - fragment ur en barndom

 ISBN-978-952-93-6321-6

​Nu finns boken även som talbok. Med en ljudvärld i bakgrunden produerad av Stefan Backas. Innehåller 2 CD-skivor med total speltid 2 timmar 3minuter. Tryckt av CD-Partner Finland (Lemland).

Berättare: Benita Backas-Andersson

20201104_132534(1).jpg