Boken När rädslan vilar-fragment ur en barndom, har tilldelats pris av Svenska litteratursällskapet i Finland den 5.2.2015

 

 

"Detta är en hudlös och drabbande berättelse om den lilla östnyländska Milia som med alla sinnen öppna tar sig igenom en våldspräglad och fattig barndom"

"En viktig bok för läsaren i gemen. Den kunde med fördel användas som kliniskt exempel i utbildningen av t.ex. socialarbetare och psykologer"

Sture Enberg, leg.psykolog

"Det är inte alla gånger man tackar en författare för att man förlorat nattsömnen efter att ha läst deras bok"

Thomas Rosenberg

 

I Benita Backas-Anderssons prisbelönta bok När rädslan vilar, gav hon en röst åt alla dem vars uppväxt kantats av krigssargade fäder.Utan att vältra sig i tragiken utan med ständig fokus på barnets livslust och hopp. Samma glimtar av innerlig livsglädje och av förtröstan inför framtiden löper som en röd tråd också genom hennes nya bok Med respekt. " Bara en idiot beskriver döden med ord" skriver hon i en av dikterna och sätter fingret på det svåra i att med orden som hjälp möta ett ämne som är så starkt präglat av traditioner och ritualer. Men de facto lyckas Benita Backas-Andersson beskriva de utmaningar som de som arbetar i dödens absoluta närhet möter på daglig basis.

Östnyland / Petra Lind

Benita Backas-Andersson har skrivit en fin och viktig bok utgående från sin arbetserfarenhet inom begravningsväsendet. Hon skriver fint om det viktiga arbete som aldrig syns när allting fungerar som det ska.

Benita Backas-Andersson framhåller hur viktigt det är att vi vågar tala om döden, både med de döende och dem som ska leva kvar. Att det är viktigt att låta sorgen ta tid för annars börjar kropp och själ förr eller senare protestera. Berättelserna i boken är fiktiva men bygger på hennes egna erfarenheter. Det är en vacker och viktig bok, fylld med livskunskap!" 

Katarina Gäddnäs / Nya Åland

Med varsam penna och med respekt för den avlidne skildrar Benita Backas-Andersson den sista resan. Hon blir aldrig sentimental även om läsarens ögon tåras. Det är ingen mörk, dyster eller deprimerande bok, utan läsning som inger förtröstan och kanske glädje. Med respekt är en ytterst angelägen bok som borde läsas av alla.
Benita Ahlnäs, God Tid
"Ditt språk flyter lätt och mödolöst med korta meningar utan att vara hackigt. Det som ger intensitet åt texten är ditt grepp att Lennart vänder sig till borrelian som till ett "du", den blir liksom en aktör i berättelsen: Bravo! Läsaren får verkligen en insikt i borrelians djävulska sätt att äta sig in i kroppen, något som de flesta säkert inte kan fatta innan de läst.
För som du skriver är sjukdomen ganska okänd och symptomen så vaga och konstiga att fel diagnoser ofta ställts. Fakta i texten bidrar till att öka förståelsen.
Boken ligger inbunden i det vackraste omslag jag sett på länge, färgerna bara glöder."
Åsa Stenvall-Albjerg
"En fantastisk bok med ett viktigt budskap. Du har gjort karriär välförtjänt."
Benita Ahlnäs